+30 210 33 90 340
Σκουφά 2, Κολωνάκι 106 73
grammateia@fgacenter.gr
Είπαν για εμάς
Δρ. Ελευθέριος N. Γεωργακόπουλος – FGA Center
  • Αρχική
  • Εταιρεία
    • Η Φιλοσοφία μας
    • Η Ομάδα μας
    • Είπαν για εμάς
    • Ομιλίες – Συνέδρια
  • FGΑ Center
    • Ιατρική Ακριβείας
    • Λειτουργική Γονιδιωματική
    • SNP’s – Επιγένωμα
    • Βιοχημική Γενετική
    • Μεταβολομική
  • Υπηρεσίες
    • Μεταβολισμός
    • Νευρολογικές Διαταραχές
    • Αυτοάνοσα
  • Νέα
    • Άρθρα
    • Ημερίδες
  • Επικοινωνία
  • Brochure
  • Έρευνα FGA
  • Ελληνικά
  • English
  • Generic selectors
    Exact matches only
    Search in title
    Search in content
    Post Type Selectors
Τοποθεσία
Στοιχεία Επικοινωνίας
Στοιχεία Επικοινωνίας
  • +30 210 33 90 340
  • Σκουφά 2, Κολωνάκι 106 73
  • grammateia@fgacenter.gr
Επικοινωνία
Φόρμα Ραντεβού
Κλείστε Ραντεβού

    Online Ραντεβού
    Online Ραντεβού

    Για προγραμματισμό τηλεσυνάντησης καλέστε:

      • +(30) 210 33 90 340
    +
    Αρχική Επιστημονικά Άρθρα Οι β – βιταμίνες μπορούν να συμβάλλουν στη μάχη ενάντια στα καρδιοαγγειακά νοσήματα;
    21Απρ

    Οι β – βιταμίνες μπορούν να συμβάλλουν στη μάχη ενάντια στα καρδιοαγγειακά νοσήματα;

    by Thanos

    Ποιες είναι οι Β βιταμίνες;

    Το σύμπλεγμα των βιταμινών Β αποτελείται από οκτώ υδατοδιαλυτές βιταμίνες, οι οποίες βοηθούν τον οργανισμό σε πολλές λειτουργίες, από τη μετατροπή του φαγητού σε ενέργεια, μέχρι και την προστασία από διάφορες ασθένειες. Αυτές οι βιταμίνες είναι

    1. Θειαμίνη (Β1)
    2. Ριβοφλαβίνη (Β2)
    3. Νιασίνη (Β3)
    4. Παντοθενικό οξύ (Β5)
    5. Πυριδοξίνη (Β6)
    6. Φολικό ή φυλλικό οξύ (Β9)
    7. Βιοτίνη (Β7)
    8. Κοβαλαμίνη (Β12)

    Οι β – βιταμίνες μπορούν να συμβάλλουν στη μάχη ενάντια στα καρδιοαγγειακά νοσήματα;

    Τα συμπληρώματα Β-βιταμινών μειώνουν την αυξημένη συγκέντρωση ομοκυστεΐνης, ενός αμινοξέως που υπάρχει άφθονο στις ζωικές πρωτεΐνες και αποτελεί παράγοντα σοβαρού κινδύνου για καρδιαγγειακές νόσους, αποδεικνύοντας ότι εκτός από τις άλλες πολύτιμες χρήσεις τους θωρακίζουν και την καρδιά.

    Δεδομένου ότι ένας από τους μηχανισμούς που χρησιμοποιεί το σώμα μας για να αποφεύγει την υψηλή συγκέντρωση ομοκυστεΐνης στο αίμα είναι η μεθυλίωσή της σε μεθιονίνη με καταλύτη την Β12, η χρήση συμπληρώματος βιταμινών Β 6-9-12 έχει βοηθητικό ρόλο στην μείωση των επιπέδων της ομοκυστεΐνης.

    Τι είναι η ομοκυστεΐνη και πως επηρεάζει την καρδιοαγγειακή υγεία;

    Η ομοκυστεΐνη είναι ένα αμινοξύ που παράγεται στον οργανισμό ως προϊόν του μεταβολισμού πρωτεϊνούχων τροφών (κρέας, πουλερικά, όσπρια) και προσλαμβάνεται μέσω της διατροφής είναι μια ουσία δηλαδή που παράγεται μέσα στο σώμα μας ως τοξικό κατάλοιπο του μεταβολισμού.

    Παρά την προοδευτική μείωση της θνησιμότητας λόγω καρδιαγγειακών παθήσεων που συνέβη την τελευταία δεκαετία, οι καρδιαγγειακές νόσοι παραμένουν η μεγαλύτερη αιτία θνησιμότητας και αναπηρίας παγκοσμίως. Εκτός από τους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου, όπως η ηλικία, η συστημική υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η δυσλιπιδαιμία, το κάπνισμα, η παχυσαρκία ή η μειωμένη σωματική δραστηριότητα, έχουν αναγνωριστεί και άλλοι παράγοντες, όπως το μεταβολικό σύνδρομο, η υπερ-ινωδογοναιμία, η λευκωματουρία, η CRP κ.ά. Μεταξύ αυτών, τα αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης ταυτοποιήθηκαν ως ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακές νόσους.

     Η ομοκυστεΐνη, που περιέχει θείο, είναι ένα ενδιάμεσο προϊόν που προέρχεται από απομεθυλίωση της διατροφικής μεθειονίνης, ένα βασικό συστατικό (αμινοξύ) που υπάρχει άφθονο στις ζωικές πρωτεΐνες. Τα αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης μπορούν να προκαλέσουν διάφορες καρδιαγγειακές παθήσεις. H ομοκυστεΐνη μπορεί να δράσει με έμμεσους μηχανισμούς, όπως η υπομεθυλίωση του DNA, ή με το άμεσο αποτέλεσμά της, όπως η ενδοθηλιακή δυσλειτουργία, το οξειδωτικό στρες, η φλεγμονή, η αυξημένη συσσωμάτωση αιμοπεταλίων ή τοξική δράση.

    Η αυξημένη συγκέντρωση ομοκυστεΐνης στον ορό προκαλεί υπομεθυλίωση του DNA, κάτι που ενοχοποιείται για τη δημιουργία αθηροσκλήρωσης. Ένας άλλος μηχανισμός μέσω του οποίου η ομοκυστεΐνη ευνοεί τη δημιουργία αθηρωματώσεων είναι η επίδρασή της στην LDL (κακή χοληστερίνη), την οποία κάνει πιο ευάλωτη στη οξείδωση με αποτέλεσμα την δημιουργία αθηρωμάτωσης.

    39
    Categories:
    Categories
    • Επιστημονικά Άρθρα

    Πλοήγηση άρθρων

    Προηγούμενη ανάρτηση Μπορεί η ποιότητα της διατροφής να σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου;
    Επόμενη ανάρτηση Μελέτη ανασκόπησης: Τα Αντιοξειδωτικά και οι Φυτοχημικές Ενώσεις και η Δυνητική τους χρήση στην Αλωπεκία

    Κατηγορίες

    • Επιστημονικά Άρθρα
    • Ημερίδες

    Πρόσφατα Άρθρα

    Πως οι πολυμορφισμοί του γενετικού υλικού (SNP’s) επηρεάζουν τη ζωή μας

    Πως οι πολυμορφισμοί του γενετικού υλικού (SNP’s) επηρεάζουν τη ζωή μας

    24 Ιουνίου, 2021

    Με σεβασμό στον άνθρωπο διερευνούμε την μοναδικότητα του γενετικού του υλικού

    Χρήσιμοι Links

    • Η Φιλοσοφία μας
    • Η Ομάδα μας
    • Είπαν για εμάς
    • Όροι Χρήσης και Πολιτική Απορρήτου
    • Πολιτική Cookies

    Επικοινωνία

    • Σκουφά 2, Κολωνάκι 106 73
      Επικοινωνήστε μαζί μας
    • +30 210 33 90 340
    • grammateia@fgacenter.gr
    Copyright © 2025 FGA Center / All rights reserved / Made with {DE.CO.DE} by