Διαταραχές Εντέρου

Υγεία του εντέρου

Ο όρος «εντερικό μικροβίωμα» έχει κάνει δυναμική είσοδο στην καθημερινότητα μας. Αναφέρεται ειδικά στους μικροοργανισμούς που αποικίζουν το γαστρεντερικό σωλήνα, οι οποίοι αριθμούν 300-5000 διαφορετικά είδη σε κάθε άνθρωπο.

Ποιους Αφορά;

Συμπτώματα, όπως αέρια, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα, διάρροια και καούρα, ή καταστάσεις όπως  σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ή σπαστική κολίτιδα), φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, υποδεικνύουν ανισορροπία στο εντερικό μικροβίωμα.

Ένα εξισορροπημένο εντερικό μικροβίωμα δεν παρουσιάζει προβλήματα στην πέψη του φαγητού και στην απομάκρυνση των αχρείαστων συστατικών.

Με προηγμένες τεχνολογίες αλληλούχισης και βιοπληροφορικής, όταν η μικροχλωρίδα υποβάλλεται σε εξωτερικές αλλαγές, η ισορροπία της κοινότητας μικροβίων μπορεί να επηρεαστεί, οδηγώντας σε δυσλειτουργία των σωματικών λειτουργιών και ασθενειών.

Μέχρι σήμερα, αυξανόμενα στοιχεία έχουν επιβεβαιώσει ότι η μικροχλωρίδα σχετίζεται με την ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων όπως, των αναπνευστικών ασθενειών, του μεταβολικού συνδρόμου, της παχυσαρκίας, του διαβήτη, των διαταραχών του εντέρου και της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, του οξειδωτικού στρες, του άγχους και των εγκεφαλικών διαταραχών, των χρόνιων νεφρικών παθήσεων και των ηπατικών παθήσεων (www.fgacenter.gr/μελέτη-ανασκόπησης-το-μικροβίωμα-του/. www.fgacenter.gr/ta-prostheta-trofimon-borei-na-epideinosoun-tin-ibd/. www.fgacenter.gr/ο-ρόλος-του-μικροβιώματος-του-εντέρου/. www.fgacenter.gr/πώς-τα-μικρόβια-του-εντέρου-θα-μπορούσ/).

Οι Αόρατοι Εχθροί της Υγείας: Ποιοι είναι οι παράγοντες που διαταράσσουν την χλωρίδα του εντέρου;

  1. Παράγοντες της σύγχρονης καθημερινότητας: Το στρες, ο ύπνος, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, η λήψη αντιβιοτικών κ.α., μπορούν να βλάψουν τη λεπτή ισορροπία του μικροβιώματος.
  2. Ανθυγιεινός Τρόπος Ζωής: Μια δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες, υψηλή σε λιπαρά και υψηλή σε πρωτεΐνες είναι ένας κύριος παράγοντας που συμβάλλει στην εξάντληση των μικροβίων που υποβαθμίζουν τις ίνες σε πληθυσμούς στις βιομηχανικές χώρες. Η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης και τα υπέρ-επεξεργασμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα φαίνεται να διαταράσσουν την ισορροπία της μικροχλωρίδας, ώστε να έχει αυξημένες προφλεγμονώδεις ιδιότητες, μειωμένες ανοσορυθμιστικές λειτουργίες και μειωμένη ικανότητα ρύθμισης της ακεραιότητας του επιθηλίου (εντερικός φραγμός)
  3. Περιβαλλοντικοί Παράγοντες (ξενοβιοτικά-χημικές ουσίες): Η στοματοπεπτική οδός και το αναπνευστικό σύστημα αποτελούν σημαντικές οδούς εισόδου και επεξεργασίας περιβαλλοντικών τοξικών ουσιών στο ανθρώπινο σώμα. Το πλούσιο μεταβολικό ρεπερτόριο του ανθρώπινου μικροβιώματος σε αυτά τα συστήματα οργάνων έχει ευρεία ικανότητα μετασχηματισμού ξενοβιοτικών χημικών ουσιών, μερικές φορές αντίθετα από τα πρότυπα ξενιστή του βιομετασχηματισμού (Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε τη σελίδα μας για τα επικίνδυνα επίπεδα τοξικών χημικών.)
  4. Ενεργειακή Πρόσληψη και Δαπάνη: Η μικροχλωρίδα του εντέρου έχει αναδειχθεί ως περιβαλλοντικός παράγοντας που ρυθμίζει το ενεργειακό ισοζύγιο του ανθρώπου. Αυξάνει την ικανότητα του να συλλέγει ενέργεια από την αφομοιωμένη τροφή και παράγει μεταβολίτες και μικροβιακά προϊόντα όπως λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, δευτερογενή χολικά οξέα και λιποπολυσακχαρίτες. Αυτοί οι μεταβολίτες και τα μικροβιακά προϊόντα δρουν ως μόρια σηματοδότησης που ρυθμίζουν την όρεξη, την κινητικότητα του εντέρου, την πρόσληψη και αποθήκευση ενέργειας και την ενεργειακή δαπάνη.
  5. Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου: Η σύνθεση της εντερικής μικροχλωρίδας σε ασθενείς με IBD είναι διαφορετική από εκείνη των υγιών ατόμων, με ορισμένους οργανισμούς να υπερισχύουν έναντι άλλων. Διαφορές στη μικροβιακή δυσσβίωση έχουν επίσης παρατηρηθεί μεταξύ της νόσου του Crohn (CD) και της ελκώδους κολίτιδας (UC). Μια διαταραχή της ισορροπίας της μικροχλωρίδας μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και εντερική βλάβη.
  6. Φουσκώματα και Αέρια: Η φυσιολογική ενδοαυλική ζύμωση από βακτήρια του εντέρου θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερβολική παραγωγή αερίων και συμπτώματα φουσκώματος. Επίσης, η σημαντική συσχέτιση που έχει βρεθεί μεταξύ της μικροχλωρίδας του εντέρου και των συμπτωμάτων φουσκώματος σε ασθενείς με IBS υποδηλώνει τον ρόλο της εντερικής μικροχλωρίδας στην παθογένεση του φουσκώματος.

Η λύση του FGA Center

Με την τελευταία λέξη της επιστήμης και εξειδικευμένες εξετάσεις, αξιολογούμε τους γενετικούς, φυσιολογικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες που συμβάλλουν  στην διαταραχή της χλωρίδας του εντέρου και τις αλληλοεπιδράσεις με τον μεταβολισμό την παχυσαρκία κ.α.

Το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει:

  1. Εξατομικευμένη Ανάλυση Μεταβολιτών: Εντοπίζουμε τους μεταβολίτες που σχετίζονται με το στρες, τον ύπνο, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, το είδος της δίαιτας, την επίδραση των ξενοβιοτικών χημικών ουσιών, τα αντιοξειδωτικά συστήματα, την ενεργειακή πρόληψη και δαπάνη και την επίδραση σε αυτά και την ποιοτική επίδραση της μικροχλωρίδας
  2. Προσωποποιημένα Διατροφικά Προγράμματα: Σύμφωνα με τα εξειδικευμένα αποτελέσματά σας, σχεδιάζουμε διατροφικά προγράμματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες σας.
  3. Συμπληρώματα Διατροφής και Τρόπος Ζωής: Παρέχουμε συμβουλές για ειδικά συμπληρώματα και αλλαγές στον τρόπο ζωής για να επιτύχετε τους στόχους σας.
  4. Συνεχής Υποστήριξη: Παρακολουθούμε τις βιολογικές προκλήσεις που προκύπτουν για να διασφαλίσουμε τη μακροπρόθεσμη επιτυχία σας.

Ανακαλύψτε τις δυνατότητες που μας δίνει η επιστήμη  για την μεταμόρφωση και την ευεξία με τη βοήθεια του FGA Center.